Haringman-vs-Makelaarman

Haringman vs Makelaarman: wie wint er?

Haringman vs Makelaarman: wie wint er?

Waargebeurd verhaal, met ondernemersles… er is een braderie, de zon schijnt en ik rijd op mijn fiets het dorp in. Op de braderie stallen ondernemers met standjes hun waren uit. Het belooft een mooie feestelijke dag te worden in het dorp. Ik loop even de Hema in en als ik weer buiten kom, hoor ik de man van de haringkraam met luide stem vragen ‘of die fietsen misschien ergens anders kunnen staan’. Hij richt zich tot een in overhemd en stropdas geklede man en zijn iets opgedirkte Gooische vrouw, die er hun makelaarskantoor vertegenwoordigen. Het terras bij de Hema zit vol en ik zie wat mensen geamuseerd over hun kopje koffie naar het tafereel kijken.

Mijn fiets staat een stukje verderop, maar ik hou toch even de pas in. Wat is er aan de hand? De haringman stond er al vroeg en heeft een plekje toegewezen gekregen naast de stand van de makelaar. De makelaar was wat laat en er waren mensen die hun fietsen bij hem hadden neergezet en nu over de braderie lopen. Makelaarman en zijn vrouw verplaatsten de fietsen tot vlakbij de haringkar. Haringman vond dat daarmee de vrije doorgang tot zijn verse vis bemoeilijkt werd en ging verhaal halen bij Makelaarman.

“Haal die fietsen daar weg”, was zijn korte maar heldere boodschap. Waarop Makelaarman zei “Geen denken aan, ze staan prima daar”. Toen Makelaarswoman met sjaaltje en opgestoken haar haar eigen fiets er ook nog eens demonstratief bijzette, was de boot aan. Haringman pakte met zijn superkrachten de fiets beet en wilde hem wegrijden, maar Makelaarman deed zijn stropdas wat losser en probeerde hem tegen te houden. Makelaarswoman plaatste een opmerking en toen… toen begon Haringwoman zich er ook vocaal mee te bemoeien. En die is gewend om haar vis op de markt aan de man te brengen, dus meer hoef ik denk ik niet te zeggen.

Donkere wolken pakken zich samen

De vredige en zonnige sfeer van wat het begin had moeten worden van een vrolijke Huizerdag, werd ineens overschaduwd door donkere wolken met onweer. Ik besloot om door te lopen: ik hou niet van ruzie en wilde er mijn opgewekte stemming niet door laten beïnvloeden. Wilde ik dan niet weten wie er gewonnen had? Nee. Ik wist binnen 10 seconden dat er alleen maar verliezers zouden zijn. Ze moesten nog de hele dag naast elkaar staan en slurpen zo elkaars negatieve energie over het voorval op. En dat stralen ze uit.

Laat je de kaas niet van het brood eten als ondernemer!

Misschien heb je zelf wel eens op een beurs gestaan. Je had een stand of een statafel en dan zet ineens je buurman zijn roll-up banner te dicht bij jouw plek. Wat doe je dan? Zeg je er iets van of schuif je – op het moment dat hij even niet kijkt – zijn banner wat opzij of die van jou wat naar voren? Het landjepik is begonnen. Want ja, je wilt toch wel zichtbaar zijn voor de klandizie. Hoe meer ruimte jouw concullega inneemt, hoe minder er voor jou overblijft, nietwaar?
Wat mij betreft niet. Ik geloof in overvloed.

Geloof in overvloed en niet in schaarste

Natuurlijk, in de situaties die ik schets, is de fysieke ruimte beperkt. Dat is een gegeven. Maar ik geloof dat er meer is dan fysieke ruimte. Namelijk de ruimte die je hebt in je creativiteit en liefde. En die is wat mij betreft oneindig. Als je uitgaat van overvloed en begrip toont voor je mede-ondernemer, dan is er altijd een betere oplossing te vinden dan het conflict aan te gaan.

Elke ondernemer wil ‘de beste plek’, fysiek, online of waar dan ook. Die beste plek krijg je niet door je mede-collega eronder te houden. Door zijn ruimte in te pikken. Dat gaat namelijk altijd ten koste van de ander en zo lekt er positieve energie weg. Door samen te werken, bouw je juist aan een relatie en bouw je juist energie op.

Toen ik weer naar huis fietste, wist ik dat ik hier een blog over ging schrijven. Want een dergelijk conflict gun ik jou niet. Onderneem vanuit overvloed. Denk in mogelijkheden, niet in problemen en schaarste. Denk in energie opwekken, niet aan verspillen. Eenmaal thuis begon het zonnetje weer te schijnen.

Wat hadden Haringman en Makelaarsman anders kunnen doen? Of wat zou jij in zo’n situatie gedaan hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De moeite om te lezen

Maak GRATIS kennis met ons cursusmateriaal t.w.v. € 49,-!

Ontvang 3 lessen en start je ondernemersreis!

image-1