Verdwalen als kans

Verdwalen als kans. Pak jij hem?

Verdwalen … Zoeken, zoeken, zoeken…
Soms lijkt het erop als of je alleen maar aan het zoeken bent. De business gaat goed, maar net niet helemaal zoals je wilt. Je wilt nieuwe klanten binnenhalen, maar het lukt je niet om de juiste stappen te zetten die daarvoor nodig zijn. En je stelt jezelf de vragen: “Gaat het wel goed zo?” en “ Doe ik de juiste dingen?” En je hoort en ziet om je heen dat anderen succesvoller (lijken te) zijn dan jij. De opdracht die je graag wilde hebben, kreeg je niet. En ineens ben je er niet zo zeker meer van dat die teksten op je website nog wel kloppen. Het lijkt erop dat je verdwaald bent… Maar hey: “Not all those who wander are lost ”

Verdwalen als ondernemer

Misschien ben je „in het dagelijks leven‟ ook wel eens verdwaald. Afhankelijk van waar je bent, is dat erg of minder erg. Ik verdwaal altijd in overdekte winkelcentra, maar dat is niet zo erg. Ik ben ook wel eens verdwaald op een 5.000 meter hoge vulkaan. Dat was minder leuk. (de volledige anekdote hiervan is overigens terug te vinden in mijn boek “Ondernemen is net reizen‟, blz. 161).

Ook als ondernemer kun je dus verdwalen. Maar in tegenstelling tot bij een „echte verdwaling‟…

  • Vragen we vaak niet de weg, maar blijven we doormodderen tot het soms te laat is,
  • Blijven we alles alleen doen of
  • Vergeten we op deze momenten juist extra goed voor onszelf te zorgen.

 

Het eerste wat je kunt doen wanneer onrustige gevoelens over je koers je overvallen, is dat je teruggaat naar je Mindset: waarom ben je ook alweer voor jezelf begonnen? Wat waren je drijfveren? Wat is voor jou belangrijk en wat wilde je graag vanuit deze drijfveren bereiken?

Hoever ben je op weg naar deze doelen? Kun je een voorspelling doen waar je heen gaat als je de dingen zo blijft doen, zoals je ze nu doet? Goede ondernemers durven te verdwalen. Zij durven van de gebaande paden af te gaan en zo gaan ze op zoek naar nieuwe kansen en avonturen.

 Doelgericht verdwalen?

Het kan ook zijn dat je niet ‘doelgericht’ aan het verdwalen was. Misschien is je doel ongemerkt veranderd tijdens je ondernemersreis. Door je ervaringen, door wat je wijzer bent geworden. In mijn eerste jaar als ondernemer wilde ik me vooral richten op marktonderzoek voor het MKB, maar na één jaar schoof ik al op richting coaching en het schrijven van boeken. Misschien is jou dit ook overkomen? Want sterker nog, het overkomt heel veel ondernemers! Voortschrijdend inzicht en bepaalde opdrachten zorgen ervoor dat jij je op een bepaalde manier ontwikkelt met je bedrijf en dat kan wel eens afwijken van wat je in eerste instantie voor ogen had. Want ja, jij staat aan het roer van je bedrijf, dus als jij het gevoel hebt dat je de koers wilt veranderen, dan doe je dat!

Hervind je kracht en richting!

Koers veranderen klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het kan soms ook gebeuren zonder dat je het in de gaten hebt. En verdwalen is niet leuk als je er midden in zit. Het is belangrijk dat je op die momenten vanuit je eigen kracht put. Waar ligt je kracht? Waar ben je minder goed in? Vraag, als je het lastig vindt, andere ondernemers of wellicht je partner om feedback en richting. Zij zien doorgaans jouw sterke (en ook je zwakke!) kanten beter dan jijzelf.

Denk er ook aan met je klanten te praten! Als je twijfels hebt over de te volgen koers, vraag dan je klanten om raad! Doe ‘marktonderzoek’: vraag wat zij belangrijk vinden in jouw dienstverlening en – ook niet onbelangrijk – waar zij geld voor over hebben. Zo zorg je ervoor dat je de markt toegevoegde waarde biedt. En als je dat weet, is het het verdwalen meer dan waard geweest!

Als jij mij 1 vraag over ondernemen mag stellen, welke vraag is dat dan? Stuur die vraag aan mij via het contactformulier en ik doe mijn uiterste best je een zo goed mogelijk antwoord te geven!

P.S.: Vraag dus ook regelmatig zelf aan je klanten of je prospects hoe je ze nog beter kunt helpen. Je zult versteld staan van de antwoorden die je krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De moeite om te lezen

Maak GRATIS kennis met ons cursusmateriaal t.w.v. € 49,-!

Ontvang 3 lessen en start je ondernemersreis!

image-1