Cyberveiligheid in begrijpelijke taal – Veilig online in de digitale wereld

Cyberveiligheid in begrijpelijke taal is een must-read voor iedereen die graag veilig en met veel plezier online wil zijn. Bijna iedereen kent wel iemand die slachtoffer is geworden van phishing, bankfraude of online oplichting. Mensen die niet zijn opgegroeid in het digitale tijdperk lopen hierbij het grootste risico, omdat ze niet precies weten wat ze hiertegen kunnen doen. 

De wereld om ons heen is in rap tempo gedigitaliseerd. Dit biedt ontzettend veel mogelijkheden en we kunnen en willen niet meer om het internet heen. We gebruiken onze laptop en telefoon de hele dag en ook voor de meest persoonlijke dingen, zoals het maken van foto’s en het regelen van onze geldzaken. 

Er is echter een schaduwzijde: cybercriminaliteit. Maar gelukkig is er nu dit boek! Het boek dat ik heb geschreven wordt niet te technisch en geeft in begrijpelijke taal de handvatten om veilig online te zijn in de digitale wereld.

Om te begrijpen waar het boek over gaat en wat de insteek is, is het goed om te vertellen wat de aanleiding is geweest om het te schrijven. Het onderwerp cyberveiligheid is min of meer op mijn pad gekomen: ik werd in 2022 gevraagd een aantal trainingen te geven over dit onderwerp. Niet omdat mijn cyberkennis op dat moment zo ver ontwikkeld was – ik was allesbehalve een cybergoeroe – maar wel omdat ik bij mijn opdrachtgevers bekend sta als iemand die ingewikkelde (en soms saaie) zaken op een heldere en toegankelijke manier kan uitleggen. 

Hoewel het oorspronkelijk een kleinschalig project zou zijn, ging het aantal inschrijvingen voor de serie workshops over de kop en het werden er al gauw over de 2000! De reden voor dit succes? Ik ontwikkelde een workshop die dit onderwerp vanuit de mens benaderde en niet vanuit de techniek. De belangrijkste sleutel van je eigen cyberveiligheid ben je namelijk zelf.

De trainingen geef ik nog steeds, maar als auteur is het voor mij een logische stap om mijn kennis en ervaring ook aan het papier toe te vertrouwen, om nog meer mensen te bereiken. En zo is dit boek ontstaan. Het helpt je om met zelfvertrouwen online te gaan en de regie over je onlineveiligheid te houden. Je wapent jezelf tegen allerlei vormen van cybercrime, zoals phishing, (online)babbeltrucs, bankfraudes, hacks en ga zo maar door. Je bouwt in feite je eigen ‘cyberfort’, maar wel op een manier die je begrijpt, werkbaar is en die bij je past. De ene mens is de andere niet en ook verschilt het online actief zijn van persoon tot persoon.

Het boek bevat – uiteraard – allerlei nuttige en handige tips, maar het gaat veel verder dan dat. Het leert je echt te begrijpen wat je zelf kunt doen om veilig online te zijn. Je ontwikkelt en verbetert als het ware je eigen cybermindset. En dat is blijvende winst, wat er in de toekomst ook maar aan technologische ontwikkelingen mag komen.

De beoogd lezer voor dit boek is dus iedereen die zelfverzekerder aan het onlineverkeer wil deelnemen en zich wil wapenen tegen cybercriminaliteit. Verder is het boek ook de moeite waard voor partijen die zich met deze doelstelling bezighouden, zoals ministeries, gemeenten, publieke organisaties en andere organisaties die willen bijdragen aan het terugdringen van cybercriminaliteit.

Tot slot: het boek bevat 160 pagina’s, is vlot leesbaar en is erop gericht je begrip van cyberveiligheid te vergroten en je te helpen concrete stappen te zetten naar onlineveiligheid.

Het boek kost € 25,- incl. verzenden en je kunt het rechtstreeks bij mij bestellen. Deze link leidt je naar de bestelpagina van De Starters Academie, dat is mijn andere bedrijf waar alle bestellingen worden afgehandeld. Wil je meerdere exemplaren bestellen of werk je voor een organisatie die zich met cyberveiligheid bezighoudt, neem dan contact met mij op. 

Veel leesplezier! 

Oscar